Közeledik Halloween. Mostanában engem is hatalmába kerített ennek az ünnepnek a hangulata, így most a Halloween jegyében sütök-főzők, dekorálok.
Ezúttal tökmagos pogácsát sütöttem melynek fekete sókristállyal adtam “ünnepi” hangulatot.
Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 1 csapott evőkanál só
- 25 dkg vaj
- 1 tojás
- 2,5 dl doboz tejföl
- fél dl tej
- 1 kk. eritrit
- 3 dkg friss élesztő
- 10 dkg tökmag
A tetejére:
- 1 tojás
- fekete sópehely
Langyosítsd meg a tejet az eritrittel, majd morzsold bele az élesztőt és tedd félre amíg az élesztő szépen fel nem fut. Közben egy száraz serpenyőben pirítsd meg a tökmagot, majd aprítsd fel. Én ehhez a smoothie készítőm daráló részébe tettem és párszor átpörgettem a magokat .
Keverd össze a kétféle lisztet a sóval, a felkockázott vajjal, tojással, tejföllel és a felfutott élesztővel. Konyhai robotgéppel kezd el dagasztani a tésztát majd amikor már összeállt, add hozzá a durvára darált tökmagot.
Most jöhet egy kis pihentetés, csomagold a tésztát fóliába és tedd hűtőbe minimum két órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakára ott hagyod.
Vedd ki a tésztát a hűtőből és tedd lisztezett deszkára, nyújtsd ki ujjnyi vastagságúra, és pogácsa szaggatóval szaggasd ki. Tedd sütőpapíros tepsire és hagyd pihenni 30 percig.
Időközben melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Közvetlenül sütés előtt kend meg a pogácsák egy egész felvert tojással, végül szórd meg mindegyiket egy kis fekete sóval. Mehet a sütőbe 15 percre, vagy amíg amíg szép pirosra nem sülnek.
U.I. A denevér formájú pogácsához egyszerűen éles késsel körbevágtam egy denevér sablont.
Neked melyik a kedvenc őszi recepted?